no dobra ale teraz jaka oliwe moge popijac? bo ostatnio kupilem Oliwe do smazenia litr za chyba 9 zl... ale spotkalem sie tez z oliwa taka do salatek jakas mala buteleczka za ok 14 zl.. i pytanie czy ta oliwa do smazenia to ta oliwa ktora polecacie do picia?
[...] kiszony, ogórek konserwowy ( akurat ten mi najbardziej pasuje w burgerze) pomidory sałata 2 cebule 3 żółtka jajka Do sosu użyłem jogurtu naturalnego i zwykłego ketchupu Do smażenia użyłem oleju w spray'u czyli tzw. PAM http://imageshack.us/a/img442/2803/55086824.jpg Zacząłem od żmudnego rozpakowywania i wyciągania mięsa z opakowań [...]
olej rzepakoway, podobnie jak cala reszta olei roslinnych (poza kokosowym) NIE NADAJA sie do smazenia. Ulegaja uwodoronieniu czyli sami sobie z dobrgo tluszczu mozemy zrobic w domu tluszcze TRANS. Rzepakowy nadaje sie teoretycznie do krotkiej obrobki cieplej, ale dla mnei to pojecie wzgledne. Ile dla kogo to jest krotka obrobka i kiedy dokladnie [...]
[...] Źródła węgli to ziemniaki, bataty, kasza gryczana niepalona, ryż, pojawiło się też pieczywo razowe/graham/wafle ryżowe. Tłuszcze to głównie oliwa, masło, olej kokosowy (do smażenia), orzechy brazylijskie. Wróciłem z podkulonym ogonem do „Po Treningu”, ze względu na stagnację. Suplementacja: Cały czas taka sama jak przez ostatnie kilka [...]
[...] nasilone reakcje alergiczne każdego organizmu. Ostatnimi czasy bardzo często słyszę o maśle klarowanym. Chyba jakaś nowa moda nastaje ;) Masło klarowane dobrze nadaje się do smażenia, gdyż zawiera ponad 50% kwasów tłuszczowych nasyconych i ponad 20% jednonienasyconych. Biorąc pod uwagę, że w diecie współczesnego człowiek zwykle jest nadmiar [...]
Dokładnie, też bym się wstrzymała, ale zamiast masła typu osełka, może masło klarowane, ghee? Dobre do smażenia i mi w smaku odpowiada ;) Hm. kurde nie wiem jak z tym olejem rzepakowym, bo do poddawania obróbce termicznej się on nie nadaje, ale dobrych rzeczy na zimno w ostatnim czasie o nim też nie słyszałam, pewnie, że jest mniejszym złem niż [...]
agataq, czytałam te artykuły ale nie wyjaśniły mi wszystkiego... Bardziej chciałam zwrócić uwagę na to czy oliwa z oliwek extra virgin może być używana do smażenia i sałatek, czy lepiej zakupić inny olej do smażenia. Olej rzepakowy jest polecany na krótkie smażenie, a co z tym dłuższym? Wtedy można przeczytać że lepsza jest oliwa rafinowana która [...]
No jasna sprawa ze jajka sa sztosik ale nie podoba mi sie ten smalec do smażenia/pieczenia. A co do oliwy z oliwek to nie mogę sie zgodzić ze nie nadaje sie do smażenia :) trzeba wiedzieć tylko jaka ma byc to oliwa
Warzyw nie wliczasz, tylko strączkowe. No i miód, hmmm - nie używamy czegoś takiego :-) Ta oliwa jest do smażenia? Jeśli smażysz to na oleju kokosowym, smalcu czy maśle. Staraj się unikać kurczaka, chyba że masz dostęp do szczęśliwych, wiejskich kurek. Powodzenia :-)
Paczka doszla. Filmik sie laduje dodam jak sie tylko wgra:-) zamowione: - 1 x6 litrow bialek jaj -sosy zero z bulka wanilia , czekolada i jagoda -kefde sosy zero czosnek,kebab-gyros,truskawka + 4 galaretki rozne smaki + 3 opakowania galaretek -2 duze pamy do smazenia -4 ekstrakty czekolada z Bulk powders , i z funky chalwa , butterscorch i [...]
biorac pod uwage stosunek kw tl w smalcu to faktycznie jest on dobrym zrodlem tluszczu do smazenia. jednak rodzaj kw tl to nie wszystko. utleniony cholesterol to cos co nalezy unikac, a w procesie smazenia na loju az 80% jego cholesterolu sie utlenia. a utleniony cholesterol to prosta droga do miazdzycy, czy np sa badania ktore mowia o zwoelszonym [...]
TzGi sory za spamw poscie, ale mam krotkie pytanie do Venomika. Pytanie brzmi: czy moge zamienic oliwe rano na smalec?, bo kuzwa po oliwie moj zoladek ****owo sie zachowuje, bieganie do wc co chwile a nawet wymioty ewentualnie jakas inna prpozycja co do smazenia jajek bo robie je na oliwie albo pije oliwe z kielona a jajka smaze na suchym [...]
[...] to wszystko mieszam w robocie i taką masę wylewam w foremkę i do piekarnika A ja po prostu wbijam jajka do dzbanka, wsypuję płatki i dodatki, mieszam, a jak namoknie to wylewam porcjami na nagrzaną patelnię (do smażenia beztłuszczowego) I tej jest niezłe i też szybko :-) Tylko może nie tyle jest to placek co taki gruby naleśnik-podpłomyk.
[...] Możesz próbować porobić planka tak żeby pomału zacząć pracować nad czuciem mięśniowym, to później łatwiej będzie na siłowni. 1g oleju rzepakowego? ;-) Jeżeli służył do smażenia to lepiej smażyć na maśle klarowanym czy oleju kokosowym. Do ostatniego posiłku węgle się przydadzą, sam nabiał to tak słabo. Moim zdaniem wystarczy Ci 120g białka [...]
[...] poyebalo mi sie, BTW jest 14/17/3, a nie 14/3/17 %-) Gulasz głównie bazowałem na tym przepisie: http://kotlet.tv/wolowina-w-winie-z-pieczarkami z drobnymi modyfikacjami. Zamiast mąki trochę otrębów, dorzuciłem od siebie paprykę czerwoną, trochę kulek jałowca, a tłuszczu do smażenia dałem śladową ilość (jakieś 5g masła klarowanego zamiast oliwy).
Ma prawie 100% tłuszczu, a zwykłe ma 82%. Nie ma wody i białka, które może się przypalić na patelni. Jest w pełni przejrzyste po roztopieniu, zdrowsze do smażenia, ciężej przypalić jedzenie na nim. Wiaderko 500g jakieś 18zł kosztuje, a starczyło mi na ponad 2 miesiące. Można też samemu robić klarowane ze zwykłego masła, ale nie mam na to czasu ani [...]
Ja tylko i wyłącznie do smażenia na patelni używam klarowanego. Na chleb rzadko daję zwykłe masło, wtedy korzystam z jakiegoś irlandzkiego lekko solonego, które jest rozsmarowywalne nawet trzymane w lodówce. :-))
[...] w okolicy 2700 wydaje mi się, że nawet jeśli czegoś nieświadomie nie wliczam to nie są ąż tak wielkie różnice jak piszą że mogą być (50%) (nawet olej wylany na patelnie do smażenia wbijam w kalkulator)...może nie wiem na 100% czystej diecie szło by to szybciej..aczkolwiek jak widziałem wypowiedź jednej osoby (nie na tym forum), że schudł 30 kg [...]
[...] na tłuszczu. Czy szklanka mleka z płatkami nie będzie lepsza od smazonych płatków? Ponadto jak smażenie to tylko na smalcu (oliwa i inne maja niska temp spalania i się robi trujaco). Czyli inne tłuszcze do smażenia odpadają, smalec jako tłuszcz zwierzęcy powinien być przeze mnie unikalny. Zmieniony przez - Linomag w dniu 2012-03-27 17:38:29
Ja nie smaze nic nie tłuszczu, wszystko na samym teflonie czy to omlety, placki, piers z kurczaka czy inne mieso. Co do smazenia na smalcu a nie oliwie stary mit :) Patelnie teflonowa chyba posiadasz?